Как да останем здрави през зимата

здравословен-сънНе е задължително зимата да е най-нездравословният период през годината за вас и вашето семейство.

Ето няколко простички стъпки, които ще ви помогнат да пазите тялото си здраво и във форма независимо от метеорологичните условия.

Елиминирайте липсата на сън

Обикновено спим по шест и половина часа на нощ, което е много по-малко от препоръчания минимум от седем до девет часа. През зимата, ние по естествен начин спим повече, заради по-дългите нощи. Съвсем нормално е да сте по-сънливи, когато времето стане студено. Необходимо е да не се противите на тази естествена наклонност, тъй като през този период тялото ви има нужда от повече сън.

Пийте повече мляко

През зимата шансовете да се разболеете са с 80% по-големи от колкото през другите сезони, така че трябва да сте сигурни, че имунната ви система е в отлично състояние. Млечните продукти като кашкавал и йогурт са отличен източник на протеини и витамини А и В12.

Те, също са, важен източник на калций, който поддържа костите ви здрави.

плодове-зеленчуци-момиченцеЯжте повече плодове и зеленчуци

Когато навън е студено и тъмно, може да се изкушите да посегнете към нездравословни, бързи храни. Важно е, обаче, начинът ви на хранене да е здравословен и да съдържа по пет порции плодове и зеленчуци на ден.

Ако в някакъв момент започнете да жадувате сладко, опитайте да задоволите желанията си със сушени плодове като стафиди и фурми.

Зимните зеленчуци като моркови, пащърнак и ряпа могат да бъдат запичани, блендирани на пюре или сварени на супа за топло и здравословно хапване за цялото семейство.

Закусвайте добре

Зимата е идеалният сезон за хапване на каши. Топла купичка каша през студена зимна сутрин е не само вкусен начин да започнете деня, но също така е полезно захранване на организма.

Кашите ви дават енергия и ви помагат да се чувствате сити по-дълго време като предотвратяват посягането към нездравословни похапвания. Овесът, също така, съдържа много важни витамини и минерали. Направете кашата си с нискомаслено мляко и не добавяйте захар и сол. Добавете няколко супени кайсии, стафиди и резени банани за допълнителен вкус и здраве.

Нека зимата за вас е не студен кошмар, носещ болести, а красива бяла приказка! Бъдете здрави!