Има ли начин да надникнем в бъдещето и да контролираме съдбата си?

съдбаВсички наши действия имат последствия. Те създават вълнение във вселената, а кармата е невидимата сила, която ни учи. Нашият живот е просто отражение на миналото ни, защото ние сами създаваме съдбата си.

КАКВО Е КАРМА

Всяко действие има равно по сила противодействие. Това го знаем още от часовете по физика в училище. Нашите мисли и действия също имат сила. Те носят в себе си енергия. Те са като ехо. Всички ние вървим по различни пътища в живота, но въпреки това сме някак свързани. Каквото и да правим, то винаги рано или късно ще ни се върне.

Нашите мисли и чувства оформят света, който живее вътре в нас. А нашите думи и действия създават света около нас. Малко по малко, ние постоянно променяме света си.

ЗАКОНЪТ НА КАРМАТА

Кармата е будистки термин от санскрит, който е свързан със съдбата и действието. Ние сами сме отговорни за действията си.

Кармата е законът на причината и следствието- основополагащ закон на космоса. Ние заслужаваме всичко, което ни се случва, независимо дали е добро или лошо. Ние сами сме създали нашето щастие и нашата мъка, защото някой ден ние ще сме във същата ситуация, в която поставяме другите в момента.

Нашите действия формират бъдещето ни. Това, което ни се случва в момента, е това, което нашата карма иска да ни се случва. Всяко чувство, всяка мисъл, е била приготвена специално за нас, за да можем да се поучим от миналото си.

Причината съдбата ни никога да не е предопределена е защото ние имаме волята и силата да я       променяме. Следователно, бъдещето ни не може да е написано. Това не би било справедливо. Животът ни дава шансове и това е един от тях.

Не можем да избягаме от миналото си, но ако се поучим от него, можем да променим бъдещето си.

НЕВИДИМИЯТ ФАКТОР

Наистина ли си мислите, че като напуснете този свят, няма да има нищо? Че няма да съществуваме? Не става дума за религия, а за душата и съзнанието. Може да го наричаме както си искаме, но винаги ще има нещо, което ще остава след като си отидем. Тези, които най-много се страхуват от смъртта са всъщност хората, които имат най-много угризения- онези, които са наранявали другите около себе си.

Нека се замислим за някой човек, когото наистина не харесваме и се опитаме да си представим как можем да го разстроим. Сега нека си представим, че сме успели да осъществим този план. Гледаме как човека се чувства и се усмихваме, защото сме успели да го нараним. Това е моментът, в който си създаваме „лоша карма“.

Ние нарочно сме наранили някой и намеренията са ни били зли. Намерението е това, което създава кармата. Добрите намерения винаги ще създават „добра карма“. Ние можем да скрием намеренията си от другите, но никога от себе си или от вселената. Ние сме една малка брънка от общата верига и когато помръднем, то всичко останало също се раздвижва.

слънцето-изгряваЩАСТИЕ НА ЧУЖД ГРЪБ НЕ Е ВЪЗМОЖНО

Ние произлизаме от същия източник като всички останали и един ден, ще се върнем към този източник. Никога няма да сме щастливи ако нараняваме другите, защото когато си мислим, че сме сами, всъщност има много наблюдатели, най-главният от които сме ние самите.

Ако се извади намерението, то карма няма. Ако изначално сме нямали намерение да нараним някой, то законът на кармата отсъства. Намерението е силата, която провокира карма и никой и нищо не може да промени нейните закони.

Може да се попитаме какво става с онези, които са правили зли постъпки. Постоянно виждаме как такива хора живеят добре. Къде ли е тяхната карма?

НЯКОИ ТАЙНИ ПРОЕХТЯВАТ ВЪВ ВРЕМЕТО

Кармата не е линейно понятие. Вселената е по-сложна от колко човешкото съзнание може да възприеме. Същото важи и за кармата. Може и да си мислим, че на някой му се е получило да избяга от кармата си, но това не е възможно:

Имало едно време един китайски фермер, чийто кон избягал. Същата вечер, всички съседи се събрали при него да го утешават. „Много съжаляваме, че конят ти е избягал. Това е ужасно.“ – казвали те. „Може би“- отговарял им фермерът.

На следващия ден конят се завърнал и довел със себе си още седем диви коня. Всички отново се събрали у фермера и му казвали „О, какъв късмет. Как добре се нареди всичко, сега вече имаш осем коня!“. „Може би“- отговарял им фермерът.

На следващия ден офицери дошли в селото, за да привикват хора в армията. Те не взели сина на фермера, защото той имал счупен крак. Всички хора отново дошли при него и му казвали „Не е ли невероятно това?“, а той им отговарял „Може би“.

Тази притча показва, че човек не винаги е добре да мисли какво печели и какво губи, защото никога не може да знае със сигурност. Фактът, че утре може да получим писмо от адвокат, което казва, че далечен роднина е починал и ни е оставил милиони може да е нещо, което ще ни накара да се чувстваме много щастливи, но катастрофите, до които това може да доведе са неизбежни. Никога не можем да бъдем сигурни какво ще ни донесе щастие и какво не.

РЕАЛНА ЛИ Е КАРМАТА

Кармата е реална. Тя е връзката ни с миналото и е универсален закон. Тя не може да бъде пречупена и заличена. Кармата ни учи и задълбочава знанията ни за света.

Вселената иска да разберем страданията на другите. За да постигнем това, трябва да усетим живота от различни перспективи. Важно е да разбираме защо сме направили нещо и до какви последствия това може да доведе. Кармичният опит ни позволява да отразяваме и поправяме грешките си.

Единствено когато се поставим на мястото на другите, можем да разберем как те се чувстват. Кармата ни ще продължава да ни следва докато не разберем какво чувстват те и през какво са минали заради нашите действия.

НАШЕТО БЪДЕЩЕ Е ЕХО ОТ МИНАЛОТО НИ

Приемане- Повечето хора водят вътрешна битка срещу нещо, за което всъщност нищо не знаят. Поради тази причина не трябва да ги съдим, защото не сме били на тяхното място и не знаем през какво са минали. Може да са били наранявани, тормозени, да са минали през трудности или никога да не са били обичани. Ако съдим, ще бъдем съдени. Нужно е да приемаме другите такива каквито са.

Прощаване- Прошката облекчава болката. Нужна е силна воля и голямо сърце, за да умеем да прощаваме. Отмъщението ще ни нарани. Ако прощаваме, това не означава, че сме съгласни с това, което ни се е случило. Означава, че сме достатъчно добри и любящи, за да продължим нататък. Невероятни неща се случват на тези, които умеят да прощават.

Благодарност- Много е важно да бъдем благодарни. Ако сме сити, здрави и имаме покрив над главата си, има защо да благодарим на вселената. Тези, които са благодарни, са щастливи. Нужно е да изразяваме благодарността си, защото това ни дарява с вътрешен мир.

Отразяване- Доброто и лошото, което виждаме у другите съществуват и в нас. Това, което виждаме у другите е просто наше отражение. Трябва винаги да търсим доброто във всички и всичко.

Енергия- Ако даряваме любов, любов ще ни се връща обратно. Енергията, която изпращаме във вселената винаги се връща обратно при нас. Ако излъчваме щастие и позитивна енергия, това са нещата, което ще получаваме. Това е причината светът да изглежда толкова прекрасен когато сме в добро настроение. Защото изпращаме позитивни вибрации.

Реакция- Ако някой има нужда от помощ и ние помогнем с много малко, то някой ден, когато ние самите имаме нужда от помощ и ние ще получим малко. Начинът, по който другите се отнасят с нас е тяхната карма. Начинът, по който ние реагираме на това определя нашата карма.

Шанс- Нищо не е случайно. Всичко се случва, за да можем да се учим. Буда е казал „Най-голямото постижение е самоотвержеността.

да-помогнеш-на-другияВСИЧКО, КОЕТО КАЗВАТЕ, ЩЕ БЪДЕ ВАШЕ ИЗПИТАНИЕ

Всяка критика, която отправяме рано или късно ни се връща. Ако искаме да критикуваме другите, трябва да сме готови, че и те ще критикуват нас. Съденето носи негативни ефекти. Колкото повече съдим, толкова повече ще бъдем съдени.

Трябва да сме благодарни, а не арогантни за всичко, което притежаваме и което ни прави по-добри от другите. Красивите хора стават грозни в момента, в който се отнесат снизходително към тези, които не са като тях. Как може да се съди човек за начина, по който изглежда. Кого точно осъждаме в този момент? Не трябва да забравяме, че всеки е красив по своему.

Не съществува понятие „другите хора“, защото ние всички сме едно. Когато ритаме клошар на улицата, ние ритаме себе си. Когато нараняваме другиго, нараняваме себе си. Законът на кармата ни трансформира в по-добър човек. Колкото повече сме наясно със смисъла на живота, толкова по-малко уроци ще са ни нужни, за да постигнем, мечтите си. Ако уроците в живота ни се повтарят, то това не е наказание, а помощ, за да научим повече за бъдещето си.

НЯМА НУЖДА ДА СМЕ НА ПОКАЗ, ЗА ДА ПРОМЕНИМ СВЕТА

Да сме добри към другите е същото като да сме добри към себе си. Добротата дарява с надежда. Не ни коства нищо да спрем да помогнем на някой, но за този някой това може да означава много. Добротата е най-ценното нещо, което можем да дадем на хората. Тя ги променя. Помагайки на някой в нужда, ние автоматично помагаме на себе си и правим света по-добър.

Трябва да даваме без да се съмняваме и не е нужно някой друг да вижда как го правим, защото във всеки един момент, цялата вселена ни наблюдава. Най-важната част от живота ни ще са невидимите добрини, които правим.

ЛОША КАРМА

Нищо не минава преди да ни е научило на това, което е нужно да знаем. Лошата карма е всъщност скрита благословия, а чувството за вина е вид наказание. Болката в живота ни произлиза от действия, които сме предприели и които са в противоречие с вселената. Болката носи със себе си урока. Целта на вселената е всеобщата любов и никой не получава специално отношение от кармата.

нещастиеМОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРОМЕНЯ КАРМАТА

Да. Не можем да спрем кармата, но можем да променим нейната посока. Всичко, което сме направили в миналото може да бъде променено като правим добро сега. Ние сами сме си създали съдбата и можем да я пресъздадем като се поучим от миналото.

Чистата съвест не се поражда от момент на разкаяние и срам. Ако искаме прошка за действията си, първо трябва да поемем отговорност за тях.

Всичко започва от разкаянието. Като се чувстваме зле за това, което сме направили, изпращаме сигнал на вселената. Нужно е да сме искрени в чувства си, защото става дума за учене чрез състрадание. Това се случва като много точно си представим какво чувстват другите. Това е само началото. Така започваме да преправяме направеното.

Понякога е нужно да преживеем това, което сме причинили на другите. Не зависимо от това колко са ужасни нещата, които сме направили, можем винаги да започнем отначало. Лошата карма може да се заличи първо с покаяние, а след това с правене на добро и раздаване на любов. Няма друг начин.

Ако някога сте наранили някого- помолете ги за прошка. Тяхното опрощение ще заличи лошата карма и ще я трансформира в добра. Нашата вина ще изчезне и ще се чувстваме добре.

ОБИЧАЙТЕ ВРАГОВЕТЕ СИ И НЕ ТЪРСЕТЕ ОТМЪЩЕНИЕ

Само когато нямаме врагове и много приятели, ставаме силни. Когато се борим, то губим сила. Нужно е винаги да гледаме през рамо, защото враговете ни носят грижи, а приятелите носят щастие и духовен мир.

Отмъщението ни навлича неприятности. Когато мразим или не харесваме някой, създаваме негативност. Когато пожелаваме добро на някой, който ни е наранил, то това ни позволява да се отърсим от лошата енергия. Нужно е просто да им пожелаем добро в сърцето и съзнанието си.

Всеки, който ни е наранил ще си получи кармата. Няма нужда да правим нищо друго, освен да им простим. Това е трудно за постигане, но носи истинско облекчение и ни позволява да продължаваме да правим добро.

Не трябва да търсим отмъщение, защото единственото, което ще постигнем е да нараним себе си и другите около нас. Трябва да позволим на вселената да използва безграничната си сила и да ни помогне. Никой не може да ни нарани, когато намеренията ни са чисти.

Трябва да унищожим враговете си като ги направим наши приятели. Нужно е да сме добри към тези, които са зли, защото те имат най-силна нужда от това. Нашите мисли и действия са силите, които изпращаме обратно към нас, защото вселената желае хармония и търси баланс.

ЗАВИСТзавист

Умерената завист е нещо естествено и е признак на любов, но прекомерната не води до нищо добро. Нужно е да сме съчувствени към онези, които ни завиждат, защото това означава, че имат високо мнение за нас. Те прекарват времето си в това да броят нашите благини, вместо да се съсредоточат върху своите. Те не завиждат на нас, а на това, което сме в техните очи и това, което винаги са искали да бъдат.

Като прощаваме завистта, си създаваме добра карма. Завистливците се нараняват сами. Ако сме популярни, е нужно да съчувстваме на онези, които не са. Завистта е своего рода тест- как реагираме на тези, които ни завиждат.

ИМА ЛИ КАРМАТА МОМЕНТАЛЕН ЕФЕКТ

За да разберем дали това, което сме направили е добро или зло, е нужно време. Много от уроците се връщат моментално, но някои неща могат да бъдат научени само с времето. Кармата посява семе, което с времето прораства и в най-подходящия момент, получаваме нашата карма.

Трябва да помним, че отмъщението не е предназначение на кармата, защото вселената не е отмъстителна. Смисълът на кармата е да ни помогне да станем по-добри хора.

Ефектите от кармата понякога са мигновени, а в други случаи има забавяне. Важното е, че ефект винаги ще има, независимо от това колко се бави той. Последствията от нашите действия могат да ни застигнат даже в следващия ни живот. Това, което правим е наш избор и следствие на свободната ни воля. Това, което ни се случва в резултат на избора ни е извън нашия контрол. Кармата решава.

Трябва да помним, че е невъзможно да избегнем кармичната си съдба.

щастие

КАРМАТА Е БЛАГОДАРНОСТ

Когато добрата карма ни споходи, е нужно да сме благодарни. Благодарността означава, че сме разбрали, че действията ни са били добри. Повечето хора забелязват само лошата си карма вместо да забележат добрата и да кажат „Благодаря“.

Колкото повече духовност носим в себе си, толкова по-бързо кармата ни ще се върне. Колкото повече знаем, толкова по-отговорни сме. Човек, който разбира духовните закони, но не ги практикува, е обречен на страдания.

Обратното е също вярно. Когато сме добри и любящи, кармата ни се връща по прекрасен начин. Получаваме защита, която се овива около нас като вълшебно одеяло и най-могъщите сили са с нас.

Правете за останалите това, което бихте искали да бъде направено за вас, защото то СЕ прави.

Това е законът на кармата и сега го разбираме напълно.