Закаляване за начинаещи

Закаляването е един от най-лесните начини да се укрепи имунитетът и да се повиши способността на организма да се бори с капризите на времето. Сега, когато зимата вече чука на вратата, е време да разберем повече за това как правилно да каляваме своето тяло.

щастливо-момиче-в-снегаКаляването не е задължително да представлява поливане със студена вода или гмуркане в в ледено езеро. Всъщност, закаляването включва въздушни и слънчеви бани, контрастен душ, къпане във външни водни басейни и даже ходене по боси крака. Основният принцип на всички тези методи е регулярността и постепенността.

Всяко каляване трябва да започва при разлика от 1-2 градуса от температурата на кожата. С времето тази температура постепенно се понижава. Например, при взимане на вани за крака стартовата температура може да бъде в района на 28-29 градуса.

При поливането с вода, температурата трябва да бъде малко по-висока, около 35 градуса за деца и 31-32 градуса за възрастни.

Каляването трябва да се практикува често. Ако се закалявате чрез поливане с вода в продължение на 1-2 месеца, а след това внезапно спрете, то ефектът от закаляването ще изчезне вече след месец.

ПОЛИВАНЕ

Както вече споменахме, при начинаещо закаляване комфортната за тялото температура е ключова. Поливането трябва е бързо, не повече от 3 секунди. След като се полеете, ще усетите нарастващо затопляне на цялото тяло. Преди да започнете да се поливате е нужно да разгреете тялото. Най-добре това се постига с леки физически упражнения- малко тичане. Важното тук е да не се изпотите. След поливането може да не се избърсвате, а да влезнете в топло помещение и хубавичко да се раздвижите, за да изсъхнете. Без тези действия, тялото може да реагира неадекватно на поливането, което с времето може да доведе до болки в кръста и ставите.

РАЗТРИВАНЕ

Ако поливането не ви се струва привлекателно, може да опитате разтриване. За тази цел е необходимо да накиснете кърпа в студена вода (не по-студена от 18 С) и интензивно да разтриете тялото като започнете с туловището и завършите с краката. След процедурата се избършете със суха кърпа.

мъж-взима-душКОНТРАСТЕН ДУШ

Как да калите тялото си с помощта на контрастен душ? Тук най-важният принцип е постепенността. Каляването трябва да се започва от комфортна за тялото температура- нито парещо гореща, нито студена. След като постоите под студената вода в продължение на няколко минути, опитайте да направите контраст- пуснете студената вода за 5-10 секунди. След 2-3 седмици можете да започнете да правите два или даже три контраста на процедура.

Преди да започнете закаляването се консултирайте със специалист. Този вид каляване е забранен за хипертониците, диабетиците и хора със сърдечни проблеми. Контрастният душ е вреден и за бременни жени, малки деца и хора с остри хронични заболявания.

КАЛЯВАНЕ НА КРАКА

Каляването на краката е също ефективен начин да започнете вашето закаляване. Ако страдате от постоянни настинки, тази процедура е точно за вас.

Потопете краката си до коленете в студена вода за 3 минути. Първоначалната температура трябва да е не по-ниска от 37 градуса, нужно е да се чувствате комфортно. Температурата може да се понижава с 1-2 градуса всеки 2 дни. Ако прекратите каляването, а след това решите да го възобновите, започнете от температурата, на която последно сте спрели.

СЛЪНЧЕВИ И ВЪЗДУШНИ БАНИ

Този вид каляване не означава, че по цял ден трябва да лежите на слънце и от време на време да се обръщате от едната страна на другата. Важно е не какво точно правите на слънце, а колко време прекарвате под топлите му лъчи. Най-добрите периоди за такова каляване са сутрин, когато слънцето не е много агресивно или вечер, когато активността му намалява. Лятото е най-подходящият сезон за закаляването, тъй като тогава човешкият организъм е най-малко изложен на настинки и простудни заболявания.

Въздушните бани са също полезни за укрепването на организма. Тяхната честота и продължителност зависят най-вече от здравословното ви състояние. Ефективността на въздушните бани се повишава ако те са съчетани с активна почивка. През зимата можете да карате ски или кънки, през лятото да карате колело и да играете спортни игри.

Преди разходката е необходимо да се загрее тялото с лека гимнастика.

В момента, в който усетите, че замръзвате, е нужно да прекратите въздушните бани. След каляването вземете лек контрастен душ, който ще премахне умората от тялото ви.

ГОРЕЩА БАНЯ И КЪПАНЕ В СТУДЕНА ВОДА

Този начин на каляване е добър за укрепване на здравето и нормализиране състоянието на нервната система. Това е идеално средство за хора, страдащи от сърдечни заболявания. Банята великолепно затопля кожата, освобождава организма от токсини, отпуска тялото и забърза метаболизма; помага за прогонване на депресия.

ръце-в-сняг

КАЛЯВАНЕ СЪС СНЯГ

Стигнахме и до най-актуалния метод на закаляване- с помощта на сняг. Разтривките със сняг изискват спазването на няколко правила, за които не всеки знае. Снегът трябва да е рохкав, за да не травмира кожата. Най-добре е каляването да се прави недалеч от дома, за да можете бързо да се приберете и стоплите.

Сложете си ръкавици и шапка. Съблечете се до кръста и разтрийте тялото със сняг. За по-страхливите, може да се направи щадящ вариант, да се хвърля сняг по тялото. Няма нужда да седите дълго време навън, 2-3 разтривания са достатъчни. Първоначално, каляването може да се прави 1-2 пъти в седмицата като тази бройка постепенно се увеличава.

Тази процедура е противопоказна при кожни заболявания. Като алтернативен вариант, може да ходите боси като изберете място с чист сняг. Когато усетите, че замръзвате, прекратете процедурата и се прибирайте на топло.

С който метод на закаляване и да изберете да почнете, можете да сте сигурни, че много скоро тялото ви ще се чувства по-бодро, кожата ви ще е по-гладка, а на вирусите ще им е много по-сложно да атакуват вашия организъм. Бъдете здрави и щастливи!